Utvecklingen av denim i urbant mode

Ända sedan hihop uppstod på 70-talet i södra Bronx, New York City, har det handlat om mycket mer än musik. Denna urbana rörelse gav snabbt upphov till en helt ny subkultur med sin egen klädkod – och denim har alltid haft en stark plats i dess mode. Här tar vi en titt på hur denim har utvecklats i det urbana modet.

Rakt i en era av utsvängt

Hiphop må ha utvecklats under efterkrigstiden när den gyllene disco-erans utsvängda jeans var så heta de kunde bli, men hiphopen närmade sig klädmodet på sitt eget sätt. Urbana musikälskare valde raka jeans istället. Stilen har varat ända till i dag, med specialiserade sajter som http://www.topstreetwear.com/se, som har ett stort utbud av raka jeans i både loose-fit och slim-fit.

 Denim, från topp till tå

På 80-talet klädde sig grupper som Funky Four Plus 1 och Run D.M.C. i denim från topp till tå, där jeans och jeansjackor var särskilt populära. Under den här tiden var denim ofta utsmyckat med airbrush-konst och påstrukna bokstäver för att skapa en känsla av individualitet och för att särskilja grupper.

En mer militant look

Mot mitten av 80-talet uppstod en mer militant look för att spegla den inofficiella uniformen som rörelsen Svarta pantrarna hade i USA. För att skapa en seriös och politiskt laddad effekt, kombinerades svarta jeans ofta med läderjackor och svarta baskrar.

Trasigt och pösigt

Vid 90-talets början var trasiga jeans stekhett. På omslaget till sitt album Born Suspect, personifierade Chris Rock stilen med ett par bleka och trasiga jeans. Arbetslooken med för stora jeans var också ny, med stjärnor som Tupac Shakur som kombinerade löst sittande jeans och jeansjackor med vetefärgade Timberland-skor.

Designermärken

Jeans från designermärken var ett hett samtalsämne i de urbana modecirklarna under tidigt 2000-tal, samtidigt som 90-talets modeller med breda ben fortfarande var populärt. Pösiga modeller och låga midjor dominerade.

Mer slimmade stilar

 Vid mitten av 2000-talet började smalare modeller att dyka upp, med artister som Pharrell som föredrog denim med en mer slimmad silhuett.

Eklektiska stilar

Från biker-jeans till superslimmad denim, till nostalgidoftande blekta byxor med breda ben. Nu finns det en bred palett av hiphop-inspeirerad denim för modeälskare att välja mellan. Det betyder att människor kan välja och vraka, och samtidigt vara trogen det urbana modet.

Dela dina upplevelser med hashtaggen #gatukläderberättelse.

 

Kommentera