Idegranshäck – Kungen av häckar

Idegranshäcken kallas som ovan nämnt för kungen av häckar och det finns många fördelar med att ha denna sortens häck. Den initiala kostnaden är något högre än på de flesta häckar men den vanliga idegranen (taxus baccata) och således inte hybrididegranen, har många fördelar och bland dem återfinns dessa följande:

  • Jämfört med hybrididegranen så växer den vanliga idegranen till sig i en mycket snabbare takt. Däremot bör man vara medveten att denna idegranssorten är något mer känslig än hybriden, var darför noga med att kolla i vilken växtzon du befinner dig i när du överväger ett köp av en sådan häck.
  • Bland de största fördelarna återfinns att idegranen kan placeras under träd utan att påverkas till skillnad från exempelvis de flesta barrträd. Detta gör att man kan ha en mer varierad trädgårdsdesign. 
  • Idegranen växer långsammare än exempelvis en Laurel eller en conifer, men idegranen blir väldigt vacker och är en ytterst hållbar häck ( Häckväxter ). Det lite högre genomsnittliga priset beror på att de tar längre tid att odla fram. 
  • Den behöver ytterst lite underhåll. Däremot är det väldigt viktigt att se till att jorden man planterar den i är väldrenerad. Står rötterna för länge i vatten börjar de ruttna och då antar idegranen en orange färg och dör så smånning om, om man inte vidtar åtgärder. 
  • Man behöver endast beskära idegranen två gånger om året, denna punkt förstärker faktumet att den behöver lite underhåll. 
  • Detta är inte så viktigt, men samtidigt rätt intressant. Dess nya sticklingar innehåller Baccatin och det används för tillverkning av taxol, en viktig medicin för att behandla cancer. 
  • Det är ytterst viktigt att idegranen får rätt näring, däremot behöver man endast gödsla den en gång per år. 

Sammanfattningsvis så är idegranshäcken något dyrare men samtidigt en riktig kvalitetsprodukt som håller länge, kräver ytterst lite underhåll, tål att överskuggas av exempelvis träd och behöver endast beskäras två gånger per år.

Kommentera